Hogyan szabályozza az elektromos fűtést télen?

Írta
Hogyan szabályozza az elektromos fűtést télen?

Ha van otthon elektromos fűtése, akkor számos ajánlást kell követnie a költséghatékony használat érdekében. Így elkerülheti a kellemetlen meglepetéseket a számlák láttán, és a takaró alá sem kell bújnia.

Amikor a hőmérséklet 10 fok alá ereszedik, újra előkerül a régi vita: vajon az elektromos vagy a gázfűtés a jobb? Ha Ön is azok közé tartozik, akik már elkötelezték magukat az elektromos megoldás mellett, akkor azon gondolkodhat, hogyan lehetne optimálisan kihasználni a beépített fűtést.

Hogyan biztosítsuk az egészséges otthoni klímát?

Mielőtt rátérnénk az elektromos fűtés szabályozásának kérdésére, íme, három általános tanács, amelyek a zsebének és az egészségének is kedveznek!

  1. Tél közepén érdemes otthon is viszonylag melegen öltözni, hogy a 21 fokot meg nem haladó hőmérsékleten is kényelemben lehessünk. Ezen kívül a hálószobában lehetséges és célszerű 18°C ​​körüli hőmérsékletet tartani, ami ideális éjszakára, akkor is, ha néhány órán át nincs otthon senki. (Ha viszont több napig nem lesz otthon, akkor a legjobb, ha kikapcsolja a fűtést.)
  2. Fontos, hogy az adott körülményekhez legjobban illő radiátort válasszuk. Bármelyik típust is választja, soha ne takarja be őket nedves ruhával! Bár kényelmesnek tűnhet így szárítani a ruháit, ezzel növeli a fűtési teljesítményt, a fogyasztását és a számláját is – hívja fel rá a figyelmet Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség vezetője.
  3. A leghidegebb napokon is kötelező szellőztetni otthonát, minden nap legalább 10 percig. Szellőztetés közben azonban kapcsolja ki a fűtést! A redőnyt éjszakára engedje le, nappal viszont tartsa teljesen felhúzva, hogy kihasználja a napsugarak által beáramló meleget.

Így szabályozhatja az elektromos fűtést

Egy sokkoló tény: minden plusz Celsius-fok, amellyel növeli a fűtést, 7 százalékkal több energiafogyasztást jelent. Ebből következik tehát, hogy minél többet fogyaszt, annál többet fog fizetni.

Hogy ezt elkerülje, a legjobb, ha az ablakok alá helyezi a radiátorokat. Ily módon a forró levegő jobban eloszlatható. Gondoskodnia kell arról is, hogy a bútorok vagy hosszú függönyök ne takarják el a radiátorokat és ne is legyenek túl közel hozzájuk.

A fűtésnek elsődlegesen akkor kell működnie, ha otthon van. Ha néhány percen belül elindul, ha néhány órát – vagy napot – nem lesz otthon, ha a paplan alatt alszik stb., akkor nem szükséges fenntartani a 21 fokos hőmérséklet.

Cikk Rovat:
Tech
Shares