Otthon sem vagyunk biztonságban?

Írta
Otthon sem vagyunk biztonságban?

Talán meglepő, hogy nemcsak a kinti levegő szennyezettsége jelent veszélyt egészségünkre, de az otthonunkban belélegzett részecskék is káros hatással lehetnek szervezetünkre.

A WHO legutóbbi jelentése szerint világszerte minden harmadik ember érintett a rossz minőségű beltéri levegő okozta betegségek által, és ez hazánkban sincs másképp. De hogyan lehet otthonunk levegője biztonságosabb és minőségibb? A Tesla okostippjei a friss és jó levegőért:

A WHO jelentése szerint nem csupán a városi szmog, az ipari füst és a kipufogógáz jelent veszélyt az emberi szervezetre. Az úgynevezett beltéri légszennyezettség ugyanúgy magas egészségügyi kockázatot jelent a globális lakosság mintegy harmadára. A magas kitettségű csoportok az idősek, gyermekek, várandósok, valamint a nagyvárosban élő vagy ott dolgozó ingázók.

Mi okozza a problémát?

A gond nemcsak az, hogy a szmog és a szálló por nem áll meg a küszöbön. Számos olyan ‘láthatatlan’ veszélyforrás is létezik, mint a penészgombák spórái, a poratkák ürüléke, a falakból és bútorokból párolgó vegyi gázok. Ezek a részecskék aztán a véráramba kerülve könnyen eljutnak bármilyen szervbe, nagy károkat okozva. A folyamatosan belélegzett beltéri levegő következménye lehet a tüdőgyulladás, krónikus bronchitis, de még súlyosabb formákat is ölthet, pl. szívbetegségek kialakulásához is vezethet.

Kézenfekvő lenne a lehető legtöbbet szellőztetni, főleg a tavaszi-nyári időszakban, amikor attól sem kell félnünk, hogy kihűl a lakás. Azonban ezt nem mindig tehetjük meg: vagy azért, mert allergiás van a családban, vagy azért, mert kisállattal vagy kisgyerekekkel élünk együtt, és hosszú időre nyitva hagyni az ablakot nem lenne túl biztonságos. Ha pedig forgalmas városi csomópont közelében, esetleg építkezés mellett lakunk, inkább rontana a helyzeten, ha ablakot nyitnánk. Nézzük meg tehát, mit tehetünk otthonunk jobb levegőjéért!

A Tesla tippjei a frissebb levegőért:

Le a lábbelikkel!

A levegő minőségének javításában olyan egyszerű szokások bevezetése is sokat segíthet, minthogy hazaérkezés után azonnal levesszük a cipőnket. Nem is gondolunk bele sokszor, hogy a nap során mennyi mérgező vagy káros anyagot szedünk össze, miközben a városban közlekedünk.

Szőrmentén beszökő por

Ahogyan lábbelijeink, úgy kiskedvenceink is könnyen kórokozóteleppé válhatnak, különösen akkor, ha ‘kijárós’ kisállatról van szó. A cicusok, kutyusok sűrű bundájában könnyen megragad a kinti levegőben szálló por, baktériumok és más, káros anyagok. Ez különösen asztmás családtagoknak okozhat gondot. Figyeljünk ezért kedvenceink bundájának rendszeres ápolására.

Figyeljünk a gócpontokra

Nem is gondolnánk, de egy új bútor vagy a kiteregetett ruha is nagyban befolyásolja otthonunk levegőjének minőségét. Egy újonnan beszerzett bútorból akár még hetekig szivároghatnak különböző, a gyártás során használt vegyi anyagok. Ugyanez a helyzet akkor, ha frissen festett szobáról van szó. Amennyiben lehetőségünk van rá, ebben az időszakban érdemes gyakrabban szellőztetni.

Hello green

Ha csökkentjük a háztartásban használt mesterséges tisztítószerek mennyiségét, csökken a levegőben az illékony szerves vegyületek mennyisége. De ne csak a mennyiségre, a minőségre is figyeljünk: válasszuk az ökocímkével ellátott tisztítószereket, vagy vessük be a nagyanyáinktól ránk maradt praktikákat, és használjunk ecetet, szódabikarbónát a takarításhoz.

Bízzuk magunkat a technológiára

Nem szabad elmennünk a technológia fejlődése mellett akkor sem, ha arról van szó, hogy milyen levegőt lélegzünk be otthon. Ma már számos megoldás létezik arra, ha a lakásunk levegője túl nedves, száraz, vagy egyszerűen nem elég tiszta. Egy okos légtisztító nemcsak elbánik a kellemetlen szagokkal, de egy nagyobb teljesítményű készülék akár egy nagy nappaliban is eredményesen harcol a szálló por, a vírusok és baktériumok ellen.

Frissítő szobanövények

Ha otthonunkat szobanövényekkel árasztjuk el, az nemcsak stressz-szintünket csökkenti, de a lakás levegőjét is frissebbé teszi. Egy száraz levegőjű szobában könnyen irritálódhat szemünk, torkunk. A növények természetes életműködésük során folyamatosan párologtatnak, így segítenek a legszárazabb levegőjű szobát is kellemesebbé tenni.

Használjunk illóolajokat!

Az eukaliptusz, citrom, levendula, teafa és borsmenta olajok kiváló fertőtlenítő tulajdonságokkal bírnak, és elpusztítják a levegőben található kórokozók többségét. Fontos, hogy ne hígított, hanem 100% tisztaságú olajokat szerezzünk be, és használjunk diffúzort, amely aktívan végzi a dolgát!

Penészmentesítés természetesen

A rosszul szigetelt, túlságosan nedves levegőjű helyiségekben könnyen megjelennek a penészgomba-telepek, amelyek akár allergiás reakciót is kiválthatnak. Ezeket a telepeket érdemes természetes módszerekkel (pl. fehér, desztillált ecettel) eltávolítani, és gyakori szellőztetéssel megakadályozni újbóli kialakulásukat.

Kis lépésekkel, okos megoldásokkal magunk is sokat tehetünk közvetlen környezetünk, otthonunk biztonságáéért és jó levegőjéért.

Cikk Címkék:
·
Cikk Rovat:
Tech
Shares