Ipari világítás

Írta
Ipari világítás

Az ipari csarnokvilágítás kialakítása nagyon komoly tervezési munkát igényel, mert az adott ipari létesítményhez kell megtalálni a legmegfelelőbb világítási formát.

A ledes csarnokvilágítási rendszer kialakításával lényegesen csökkenthetjük egy ipari terület fenntartási költségeit, mivel lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos halogén lámpatestek. A ledes lámpatestek működés közben, kevesebb hőt termelnek, mint a hagyományos lámpatestek. Csarnokvilágítás kialakításánál elengedhetetlen a káprázás mentes fényforrások telepítése, hogy segítse a zavartalan munkavégzést.

A három leggyakrabban használt világítási lámpatest ipari területek megvilágítására:

  • csarnokvilágító
  • reflektor
  • por és cseppálló lámpatest

Csarnokvilágító

A nagy teljesítményű ledes csarnokvilágítók világítási ideje elérheti akár az 50000 órát, így könnyen elérhető 5-7 éves üzemidő. A csarnokvilágítók legtöbbször beépített ledesek, így fényforrás nem cserélhető bennük. A legtöbb csarnokvilágító -20 C ° és 40 C ° közötti a működési hőmérséklete. Néhány csarnokvilágító lámpatest alkalmazható szélsőséges időjárási viszonyok között. Legtöbbnek IP65-ös a védettsége, ezáltal rakhatjuk őket párás helységekbe. Javasolt 5 méternél magasabb belmagasságú helységbe felszerelni őket, mivel nagy fényárammal rendelkeznek, alacsony belmagasság esetén a fényt egyeletlenül osztják el. A szórásszögük általában 120° vagy 90° -os, de némelyikhez kapható szórásszög szűkítő lencse. A ledes csarnokvilágítóknak legalább 80 lumen/watt a hatékonyságuk. Mindegyik minimum 80-as színvisszaadási indexel (CRI) rendelkezik.

Felszerelésük

A csarnokvilágító lámpatestek hátoldalán található egy rögzítő gyűrű, amely segítségével lehet rögzíteni mennyezeti kampóra, konzolra és fémszerkezetre. A bekötésükhöz ajánlott IP 65–ös kötődobozt használni sor kapoccsal, por és pára védelem miatt. A csarnokvilágító lámpatestek az 1-es érintésvédelmi osztályba tartoznak, ezért szerelésnél kell védővezetőt bekötni.

Nálunk elérhető Kanlux, V-TAC és Tungsram gyártók csarnokvilágítói. A teljesítményük 50W és 200W közötti.

Kanlux gyártótól nálunk elérhető HIBO N és HB PRO termékcsaládok. A lámpatestek nem fényerő szabályozhatóak. A HB PRO termékcsaládhoz tartozó csarnokvilágítók 5 év garanciások, és jobb hatékonysággal rendelkeznek, mint a HIBO N lámpatestek. A HIBO N lámpatestek 120° szórásszöggel rendelkeznek, addig a HB PRO-s lámpatesteknek 90°-os a szórásszögük. A HB PRO termékcsaládhoz elérhető szórásszög szűkítő lencse és fém védőrács.  A hűtésükről alumínium öntvényből kialakított ház gondoskodik.

A V-TAC gyártó csarnokvilágító lámpatestei nagy hatékonyságú Samsung smd chippel vannak felszerelve. A csarnokvilágítók nem fényerő szabályozhatóak. Természetes fehér és hideg fehér színhőmérséklettel elérhetőek. A szórás szögük 90°-os vagy 120°. Az élettartamuk meghaladja a 30000 órát. A lámpatestek csak függesztve szerelhetőek. A fényerejük 11000 és 23000 lumen közötti.

Led reflektor

A led reflektorokat általában kültéri területek éjszakai megvilágítására és vagyonvédelmi célokra használják ipari létesítményekben. Az egyik legnagyobb előnyük, hogy könnyen telepíthetőek, és egyszerűen sorolhatóak. A bekötésük leggyakrabban tömszelence segítségével történik.

A ledes mozgásérzékelős reflektorok, nagyban segítik az ipari terület biztonsági rendszerét, mivel csak az érzékelési távolságán belüli mozgásra kapcsolnak fel. A mozgásérzékelőn állítható a működési idő és a hatótáv. Az akkumulátoros led reflektorok hasznosak áramszünet esetén, mert egy feltöltéssel általában 4-6 órát világítanak. Könnyen telepíthetők, olyan területre, ahol nincsen elektromos kiállás.

Nálunk a KANLUX, OPTONICA, AVIDE és V-TAC gyártók led reflektorjai elérhetőek.

Por és páramentes lámpatest

A por és páramentes lámpatesteket leggyakrabban alacsony belmagasságú csarnokok, raktárak, gyárak, üzemek és szerelősorok megvilágítására használják. Nem javasolt őket magas belmagasságú helységekben használni. Beépített ledes és cserélhető fényforrású változatokban elérhetőek. Mindegyik legalább IP65-ös védettséggel rendelkezik, ezért telepíthető nedves, poros és párás helységbe. A lámpatestek általában ütésálló burával vannak felszerelve, így nyugodtan tehetjük fizikai behatásnak kitett helyekre.  Lámpatestek általában 60cm, 120cm, 150cm méretben elérhetőek. A bekötésük legtöbbször tömszelence segítségével történik. Rögzítő klipsszel vagy konzollal lehet felfogatni őket.

Cikk Rovat:
Vizuál
Shares