Megéri Lenovo laptopot venni?

Írta
Megéri Lenovo laptopot venni?

Milyen használni egy Lenovo laptopot? Milyen velük a munka, a játék vagy úgy általában a felhasználói élmény?

Érdemes 2022-ben Lenovo laptopot venni és ha igen, milyet? Ha mindig többet szerettél volna tudni a gyártó notebookjairól, a lehető legjobb helyen jársz! Bár a laptop eladások nagyobbik felét a három legnagyobb gyártó, nevezetesen a Lenovo, a HP és a Dell uralja, de ezek közül is kimagaslik a közel az összes árszegmenst sikeresen lefedő Lenovo a maga a ~25%-os piaci részesedésével.

Mik a Lenovo laptopok előnyei, legfontosabb erényei?

A Lenovo laptopok legfontosabb előnye kétségkívül a megbízhatóság és tartósság, melyek együttes ereje segíti hozzá a gyártót az előkelő piaci helyzethez. A gyártó laptopjainak meghibásodási rátája alacsony, még idősebb korukban is viszonylag ritkán szorulnak szervizeltetésre, ennek okán pedig meglehetősen szép kort is meg tudnak érni. Mindez pedig ugyanúgy köszönhető a precíz mérnöki munkának, mint a szakszerű gyártásnak. A cég ráadásul kedvező, kifejezetten felhasználóbarát árcédulákkal is dolgozik, ami elsősorban a Kínába kihelyezett, alacsony költségvetésű gyártás és az e mögött meghúzódó logisztika eredménye.

Mik a Lenovo laptopok hátrányai?

Bár a Lenovo notebookok esetén nem egyszerű fajsúlyos negatívumokról beszélni, hiányosságok itt-ott azért persze előfordulhatnak. Ezek viszont értelemszerűen nem a prémium kategóriás, üzleti laptopokra jellemzőek, hanem egyértelműen az olcsóbb, lakossági felhasználásra szánt darabokra. Ilyen lehet az olcsóbb Lenovo Ideapadek kevésbé minőségi billentyűzete, (ami például a Thinkpadeknek éppen az egyik legnagyobb erőssége), vagy például a kevésbé jó hőelvezetés és az ebből egyenes arányosan következő melegedés.

Megéri Lenovo notebook-ot venni?

Mivel hiba lenne általánosítani, így nyilván Lenovo és Lenovo között is lehet különbség, – igaz ez ugye főként az egymástól merőben eltérő kategóriákba és felhasználási szegmensbe eső modellek esetén. Persze igaz ez minden olyan gyártóra is, melynek termékpalettája széles felhasználói közösséget céloz.

Ideapad vs. Thinkpad: A két széria közötti alapvető különbségek

A két szériát talán úgy lehetne a legkézenfekvőbben összehasonlítani, mintha egy Class 5 és egy Class 7 BMW-t hasonlítanánk össze, vagyis előbbi az Ideapad, utóbbi pedig a Thinkpad. Az ötös osztály, vagyis az Ideapad tehát ugyanúgy egy minőségi, viszonyítás kérdéseként pedig akár még drágának is definiálható, mégis megfizethető darab, míg a hetes osztály, tehát a Thinkpad már egyértelműen a prémium kategória. Az olcsóbb darabok anyaghasználata nyilván kevésbé minőségi, a garancia pedig rövidebb és kisebb is benne a mozgástér. A Thinkpadek tehát még a legutolsó csavarig is prémiumok, jobb a support és a támogatottság, ráadásul kisebb a szervizigényük, az élettartamuk tehát hosszabb.

Összességében tehát a Thinkpadek minőségét, szavatosságát és tartósságát okkal kell megfizetni, ám, ha valaki nem akar ennyit költeni egy laptopra, némi kompromisszumért cserébe, egy olcsóbb Ideapad, de akár egy Legion is kiváló választás lehet.

Cikk Címkék:
· · · ·
Cikk Rovat:
Tech
Shares