A leggyakoribb női öltözék kiegészítő – az óra

Írta
A leggyakoribb női öltözék kiegészítő – az óra

A nők szerte a világon jól ismertek az ékszerek és kiegészítők iránti szeretetükről. Az egyik nélkülözhetetlen kiegészítő, amely gyakran ékszerként is funkcionál, a női karóra.

Ezek minden típusú modellben és méretben kaphatók, és természetesen minden költségkeretben (is), így a nők könnyen kiválaszthatják azokat, amelyek a leginkább megfelelnek a személyiségüknek.

A női óra rövid története

Az órák hosszú utat tettek meg a 18. század óta, amikor még a férfiak kiváltsága volt. Akkor még (a férfiak) a kabáthoz vagy a nadrágzsebhez rögzített láncon hordták – olyan ruházatot igényelt így, amelyet akkoriban a nők nem viseltek. A nők ahogy fokozatosan elkezdtek az otthonukon kívül tevékenykedni, azaz megjelent a dolgozó nő fogalma a 19. század elején, a női órákat a nyakukban kezdték hordani láncon, a mindennapi ékszereik részeként.

Volt néhány más alternatíva, amelyek nem jöttek be, mert nem voltak kényelmesek vagy életképesek, mint pl. órabrossok, tűk, fülbevalók és gyűrűk. A karórákon kívül a női órák más modelljét sem találták elég praktikusnak, ezért ezek a többi változattal együtt fokozatosan eltűntek a piacról.

Napjainkig – ahol a piac telített minden típusú női karóra modellel és stílussal – hosszú utat tett meg mind a viselője, mind a termék. Ma olyan kategóriákat találhatunk a karórák között, mint a parti órák, ékszerórák, sportórák, mindennapi órák. Ezek mind-mind versenyben vannak vásárlóik pénztárcáiért. Ezeknek az óráknak a ára ugyanolyan változatos; jellemzően 10 és 3000 dollár közé esnek.

A nők hajlamosak több órát is vásárolni, mert a legtöbben szívesen viselik azokat öltözékük kiegészítőjeként. Mivel a kiegészítők jó, ha illeszkednek a viselt ruhákhoz, így a női órákat is, akárcsak a táskát és a cipőt, az öltözék színéhez és hangulatához kell igazítani. Rengeteg óra van, amellyel ez könnyen megtehető, különösen azok, amelyek egyetlen számlappal és sok különböző szíjjal rendelkeznek.

Átlagosan sok nő körülbelül két karórát tart napi viseletre, egy sportórát, és mindenképpen legalább egy csúcskategóriás ékszerórát. Mindegyik órának megvan a maga helye és hatása (a környezetére), ezért ez egy olyan kiegészítő eszköz, mint ami egyébként ruhák, cipők vagy kézitáskák. Szükséges, hogy az óra passzoljon az öltözékhez, valamint az alkalomhoz, hogy viselője tetőtől talpig divatosnak tűnjön.

Cikk Címkék:
· · · · ·
Cikk Rovat:
Humán
Shares