Mi az a WiFi 6, tényleg érdemes váltani?

Írta
Mi az a WiFi 6, tényleg érdemes váltani?

A Wi-Fi a vállalati hálózatok nélkülözhetetlen technológiájává vált, elegendő sávszélességet és egyedi csatornákat támogatva a teljesen vezeték nélküli LAN-ok megvalósításához, nagyrészt a 802.11ax-nek, a gyakrabban Wi-Fi 6-nak nevezett szabványnak köszönhetően.

Mi az a WiFi 6?

A WiFi 6 a WiFi hálózat hatodik generációja, amely kibővíti elérhetőségét, támogatja a csatlakoztatott eszközök nagyobb sűrűségét, és gyorsabb csatlakozást biztosít.

A WiFi 6 kéz a kézben jár az 5G technológiával, megkönnyítve a dolgok internetje (IoT) mélyreható alkalmazását, valamint a kiterjesztett és magával ragadó virtuális valóság élmények létrehozását.

Statisztikák szerint 2022 januárjában a világ népességének 59,5%-a (4,66 milliárd ember) volt aktív internethasználó. Ebből 4,32 milliárd felhasználó csatlakozott mobileszközön keresztül az internethez.

A csatlakoztatott eszközök száma 2022-ben elérheti a 46 milliárdot.

A mobil és a csatlakoztatott eszközök számának növekedésével nyilvánvaló, hogy a nagy teljesítményű hálózat iránti igény már megvalósult.

Mi a különbség a WiFi 5 és a WiFi 6 között?

A WiFi 5 és a WiFi 6 közötti különbség az, hogy az utóbbi gyorsabb sebességet, alacsonyabb késleltetést, nagyobb hálózati hatékonyságot, nagyobb sávszélességet kínál több eszköz befogadásához, jobb teljesítményt az erősen zsúfolt területeken, és jobb energiahatékonyságot biztosít az eszközök számára.

Milyen gyors a WiFi 6?

A WiFi 6 elméletileg 9,6 Gb/s (gigabit/s) maximális sebességet tud elérni, ami több, mint a WiFi 5 3,5 Gb/s sebessége.

Az egyik oka annak, hogy a WiFi 6 sokkal gyorsabb, mint a korábbi szabványok, hogy az új szabvány az Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA) nevű technológiát tartalmazza.

Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a WiFi adatátvitel több eszközre is eljuttasson adatokat egyszerre.

Ha a WiFi 5 jelet szállítót kamionként képzeljük el, az egyszerre csak egy csomagot tudna egy helyre eljuttatni. Az OFDMA-val azonban a Wi-Fi 6 jel inkább egy nyerges vontatóhoz hasonlít, amely több csomagot több különböző helyre szállíthat egy út során.

Ez azt jelenti, hogy az OFDMA jelentősen csökkentheti a késleltetést, mivel a magas prioritású forgalomnak nem kell sorban állnia az alacsonyabb prioritású forgalom mögött.

Tehát nem fogsz tapasztalni pufferelést film streamelése közben, ha valaki elkezdi használni az internetet egy másik szobában.

A WiFi 6 szerepe az ipari és vállalati megoldásokban

A hatodik generációs WiFi hálózat a vállalati vezeték nélküli kapcsolatok terén is javulást jelent majd. A vállalkozások és szervezetek egy biztonságosabb, megbízhatóbb és gyorsabb vezeték nélküli hozzáférési pontot élvezhetnek.

Például az oktatási szektor ki lesz téve a kibővített és virtuális valóságon alapuló legújabb tanulási technológiáknak.

Azok az eszközök, amelyek megfelelnek a WiFi 6 tanúsítási programnak, optimális vezeték nélküli és hálózati élményt nyújtanak.

Érdemes váltani?

A WiFi 6 a WiFi legújabb generációja, amely a WiFi 5 802.11 ac szabványra épül a vezeték nélküli hálózati átvitelhez.

Állítólag ez a valaha kiadott leggyorsabb WiFi szabvány, amely akár 40%-os potenciális teljesítménynövekedést kínál a WiFi 5 útválasztókhoz és eszközökhöz képest.

Ha például 4K-s videókat vagy nagy felbontású videókat szeretnénk élvezni, online játékokat játszani, vagy több eszközt szeretnénk ugyanarról a routerről megszakítás nélkül csatlakoztatni, akkor a WiFi 6 minden jelölőnégyzetet bejelöl.

Cikk Címkék:
· · ·
Cikk Rovat:
Internet
Shares