A Texas Hold‘Em története

Írta
A Texas Hold‘Em története

Annak ellenére, hogy nem sokat tudunk a Texas Hold’Em játék, vagy általában a póker kezdeteiről, azt mondják az „életük” 1900-as évek környékén kezdődött.

Elterjedt egész Texasban, ahol sokan az első számú szerencsejátékukká tették. Valójában 1967-ben vált tényleg azzá, amikor bemutatták Las Vegasban egy ragyogó show keretében, amin texasi szerencsejátékosok és kártyajátékosok egy csoportja, nevezetesen Crandell Addington, Doyle Brunson és Amarillo Slim játszottak.

A játék korai évei alatt sokan a varázsa alá kerültek, játékosok sokaságát vonzotta az egyszerűbb emberektől a kifinomultabb játékosokig.

Az 50-es években még csak néhány kaszinó kínálta a Texas Hold‘Em játékot, és kopott pókertermekben játszották.

Sok profi játékos igyekezett jobb helyet találni, és ennek lett eredménye, hogy végre megtalálta a játék a helyét a már megszűnt Dunes Casino-ban. Ezután a Texas Hold‘Em népszerűsége nagyon megnőtt.

A 60-as évek végén indultak a Hold‘Em pókerversenyei, melyek sokat segítettek a játék meg-, és elismerésében. 1970-ben rendezték meg az első WSOP*-t, egy már nem használt formában, mert akkor még a készpénzes játék után a többi játékos szavazatai alapján hirdettek győztest. Azon a versenyen ez Johnny Moss volt.

Egyre többen játszották éveken keresztül, mígnem Doyle Brunson 1978-ban megjelentette hozzá az első profi könyvet stratégiákról. Ez a könyv volt az, ami végre sokakhoz eljutott és megváltoztatta azt, amit az emberek nagy többsége a pókerről gondolt.

Brunson könyve újabb írókat ihletett és több, a pókerre pozitív hatással bíró könyv jelent meg. Ilyen volt például David Sklansky Pókerelmélete. A könyvek nagyban felgyorsították a játék tanulási „görbéjét”, ami rövidebbé, plusz izgalmasabbá tett minden versenyt.

A robbanás a kilencvenes években következett be.

A 90-es évek végére a játék népszerűsége egy másik szintre emelkedett, és már nem állt meg az újvilág keretein belül, hanem világszerte elterjedt.

Ehhez a robbanáshoz sokat tett hozzá a Pókerarcok (Rounders, 1998) című film, melyben főszerepet játszott Edward Norton és Matt Damon. A történet romantikus hangulatot adott a Hold’Em-nek. Figyelembe kell venni, hogy az internet is kivette a részét a népszerűsítéséből, és mindenkinek elérhetővé tette a játékot rövid időn belül.

Póker

Póker

Olyan online póker olyan szobák alakultak, mint a Partypoker.com és a Pacificpoker.com. Azt mondják, hogy az olyan sztárok, mint Phil Ivey és Gus Hansen is szerettek az Interneten játszani.

A Texas Hold’Em alapvetően a stratégiára és a pszichológiára támaszkodik, mintsem szigorú matematikai elemzésre és valószínűségszámításra. Utóbbiak inkább például a Blackjack-re jellemzők.

Az játék vonzereje miatt olyan népszerűvé vált, hogy lassan a kultúrán része lett és egyre inkább úgy tekintenek rá, mint sportra, semmint szerencsejátékra. A Texas Hold’Em mára új szintre emelkedett.

* World Series of Poker (világbajnokság)

Cikk Rovat:
Játék
Shares