Három éven belül több ezer robot segítheti az emberek munkáját a vendéglátásban és az egészségügyben

Írta
Három éven belül több ezer robot segítheti az emberek munkáját a vendéglátásban és az egészségügyben

A koronavírus világméretű terjedése bizonyította, hogy a robotok a vírus elleni védelem hatékony eszközei, emellett segítséget nyújtanak az egészségügyben és vendéglátásban tapasztalható munkaerőhiány enyhítésében. 

Az Enjoy Robotics Zrt. a Debreceni Egyetem Műszaki Karával együttműködve a nemzetközileg is versenyképes hazai robotikai ipar hosszútávú fejlesztését célozta meg. Ennek első lépéseként felépült az első magyar robotgyár, melyben hamarosan hazai fejlesztésű fertőtlenítő, felszolgáló, nővér robotok készülnek, valamint további kutatások, gyakorlati képzések is folynak.

A három éve bemutatkozott Enjoy Budapest robotkávézó mintájára hamarosan országszerte számos vendéglátóhelyen robotok vihetik ki az asztalokhoz az ételeket és az italokat, miközben szórakoztatják is a vendégeket – köszönhetően egy magyar fejlesztésnek.

Csizmazia Tibor, az Enjoy Robotics Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a kávézó üzemeltetési tapasztalatai alapján kidolgoztak egy komplex rendszert, melynek révén a robotok a vendéglátás magasabb szintjét biztosítják, a vendégélmény növelése mellett a személyzet terhelését és a költségeket is csökkentik.

Egyetemi és szakmai partnereik segítségével két év alatt felzárkóztak a nemzetközi piacvezető gyártókhoz, és emellett megoldást találtak egy európai sajátosságra, a soknyelvűségre.

„Olyan kommunikációs rendszert építettünk fel, melynek alapja a robot egyszerű taníthatósága. Segítségével a robot néhány hónap alatt a munkája során elhangzó kérdések 80-90 százalékára képes választ adni. A megoldás bármilyen nyelven működik, így megnyithatja a nemzetközi porondra lépést a hazai robotgyártás számára”

– mutatott rá Csizmazia Tibor.

Szót ejtett arról is, ne legyen kétségünk afelől, hogy a robotok a jövőnk részét fogják képezni. Becslése szerint Magyarországon néhány éven belül több ezer robot fog üzemelni a vendéglátásban és az egészségügyben.

Ki kell nevelni a szakembereket

Dr. Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar dékánja elmondta, mivel a régió vezető egyetemévé szeretnének válni, kötelességük, hogy támogassák az innovatív vállalkozásokat a fejlődésben.

„Fontosnak tartjuk, ha ilyen új ötleteik vannak, mögéjük álljunk a tudásunkkal, tapasztalatainkkal, hallgatóinkkal, mérnökeinkkel és segítsük őket a céljaik elérésében. Ha megnézünk egy robotot, akkor láthatjuk, hogy az építészektől a gépészeken át a mechatronikai mérnökökig a fejlesztésbe nagyon sokan be tudnak kapcsolódni”

– fogalmazott.

Az Enjoy Robotics Zrt. fülesdi robotgyára 2500 négyzetméteren terül el, az első ütem indítását követően további növekedésre is lehetőségük van.

Dr. Péter Csaba, Fehérgyarmat polgármestere örömét fejezte ki, hogy újítás történik a térségben.

„A robotika az emberiség jövőjét jelenti, egyre több területen kell alkalmazni. Boldog vagyok, hogy Fehérgyarmat térsége ad otthont egy ilyen vállalkozásnak és azt szeretnénk, ha ez a korszerű technológia az oktatás terén is bevezetésre kerülne a városban. Olyan munkavállalókat szeretnénk kinevelni, akik felkészültek ezek irányítására, hiszen az innovatív megoldások a jövőnket szolgálják”

– magyarázta.

Cikk Címkék:
· ·
Cikk Rovat:
Tech
Shares