Robotsebészet bevezetése Magyarországon

Írta
Robotsebészet bevezetése Magyarországon

A Robotsebészet bevezetése Magyarországon elnevezésű EFOP-5.2.6-20-2020-00014 azonosítószámú projekt keretében csaknem 1,299 milliárd forint uniós támogatási forrást nyert el az Országos Onkológiai Intézet és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet konzorciuma.

A pályázat keretei között a két intézményben hazánkban elsőként valósul meg a robotsebészet, melyhez a megítélt támogatás 100%-os finanszírozást biztosít.

Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének kezdeményezésére és több évi előkészítő munkájának köszönhetően, idehaza is beszélhetünk robotsebészetről. Hazánkban elsőként az Országos Onkológiai Intézetben valamint a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben valósul meg a robotsebészet, ahol világszínvonalú műtétek végezhetők el.

A robotsebészet bevezetéséről és a projekt céljairól 2021. október 19-én tartottak sajtótájékoztatót az Országos Onkológiai Intézetben. Prof Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója és Dr. Dobosi Zsolt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója beszédében köszönetet mondott a saját, a betegek, és kollégái nevében is Magyarország Kormányának és Prof. Dr. Kásler Miklós miniszternek a folyamatos támogatásért. A konzorcium tagjai kiemelték, hogy a résztvevő intézmények számára a szakmai együttműködés és a sikeres projekt kiemelt jelentőséggel bír.

A Robotsebészet bevezetése Magyarországon elnevezésű EFOP-5.2.6-20-2020-00014 azonosítószámú projekt keretében csaknem 1,3 milliárd forint uniós támogatási forrást nyert el a két intézmény. A pályázatban megítélt támogatás 100%-os finanszírozást biztosít.

A Széchenyi 2020 program támogatásával megvalósuló „Robotsebészet bevezetése Magyarországon” című projekt számos területen növeli a betegellátás minőségét.

A robot, valamint a kapcsolódó ultrahang berendezés révén világszínvonalú és egyben a legkorszerűbb sebészeti, urológiai és nőgyógyászati műtétek végezhetők el. Az innováció eredményeképp emelkedik a sebészeti ellátás szakmai színvonala, javulnak a betegek gyógyulási esélyei és életkilátásai.

Robotsebészet bevezetése Magyarországon

Robotsebészet bevezetése Magyarországon

A projekt 2023. február 20-i zárásáig intézményenként 100-100 db robotasszisztált beavatkozásra kerül sor.

Prof Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Dr. Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója, Prof. Dr. Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Urológiai osztályának osztályvezető főorvosa, valamint Dr. Szabó János PhD. az Országos Onkológiai Intézet UroOnkológia részlegvezető főorvosa. Dr. Dobosi Zsolt főigazgató beszédében köszönetet mondott a saját, a betegek, és kollégái nevében is Magyarország Kormányának a folyamatos támogatásért, továbbá az Országos Onkológiai Intézetnek a jelen projektben történő hatékony együttműködéséért

Cikk Rovat:
Tech
Shares