A zöld tea egészségügyi előnyei

Írta
A zöld tea egészségügyi előnyei

Hogyan fér el egy csoda egy csészébe? A kínaiak 4000 éve használják a zöld teát a fejfájástól a depresszióig mindenre.

Napjainkban Ázsiában és nyugaton tanulmányokat végeznek annak érdekében, hogy szilárd bizonyítékokat állítsanak elő a zöld tea egészségügyi előnyeiről. A Journal of National Cancer Institute 1994-es kiadásában egy epidemiológiai tanulmány eredményei szerint a zöld tea ivásának egyik egészségügyi előnye az, hogy akár 60%-kal is csökkentheti a nyelőcsőrák kockázatát kínai férfiaknál és nőknél.

A katechin-polifenolok, különösen az epigallocatechin-gallát (EGCG) gazdag jelenléte az oka annak, hogy a zöld tea olyan sok egészségügyi előnnyel rendelkezik. Egy erős antioxidáns, az EGCG nemcsak gátolja a rákos sejtek növekedését, hanem el is pusztítja azokat anélkül, hogy károsítaná az egészséges sejteket.

A Purdue-i Egyetem befejezte azt a kutatást is, hogy a zöld teában jelen lévő bizonyos vegyületek hogyan képes megállítani a rákos sejtek növekedését.

A zöld tea további egészségügyi előnye, hogy csökkenti a koleszterinszintet, és javítja a jó (HDL) koleszterin és a rossz (LDL) koleszterin arányát.

A zöld teában található EGCG egy, az egészség szempontjából jótékony hatású anyag, amely csökkentheti az LDL-koleszterinszintet, és megakadályozza a kóros vérrögök (trombózis) képződését, ami a szívrohamok és szélütések egyik vezető oka.

A zöld teának több egészségügyi előnye van olyan más kínai teákkal szemben, mint az oolong és a fekete tea, amelyek mindegyike a Camellia sinensis növényből származik.

A zöld teát az előállítási folyamat különbözteti meg. A zöld tea egészségügyi előnyei nagy részét annak köszönheti, ahogy a Camellia sinensis leveleit párolják. A gőzeljárás megakadályozza, hogy a zöld tea EGCG egészségügyi előnyei oxidálódjanak. Az oolong és a fekete teák esetében azonban a leveleket gőzölés helyett fermentálják, így az EGCG egészségügyi előnyei egy másik, gyógyászatilag kevésbé hatékony formává alakulnak át.

A gyógyászati ​​értéken kívül a zöld tea egyéb egészségügyi előnyökkel is járhat, különösen a fitnesz területén.

A zöld tea fogyasztása több kalóriát égethet el.

A tea egészségügyi előnyeiről nemrég készült tanulmány azt mutatja, hogy az ital segíthet a diétázóknak. Az American Journal of Clinical Nutrition 1999-es adatai szerint azok a férfiak, akik koffeint és zöld teát is fogyasztanak, több kalóriát égetnek el, mint azok, akik csak koffeint vagy placebót szednek.

Másik egészségügyi előnye a baktériumokat elpusztító tulajdonsága. A zöld tea egészségügyi előnye ezen a területen az, hogy segíthet megelőzni az ételmérgezést és a fogszuvasodást is. A teában található anyagok elpusztítják az ételmérgezést okozó baktériumokat és azokat, amelyek a foglepedék képződését okozzák.

Számtalan gyógyászati ​​és egészségügyi előnyeiről ismert zöld tea nem más, mint egy csoda.

Cikk Rovat:
Gasztro
Shares